Holtág

Magyar popzenei áttekintés

Mert van popzene Magyarországon, de az ignyesség nem tartozik az erősségei közé. A popzenei előadók (nem nevezném azokat zenésznek, akik nem maguknak írják a dalaikat...) nagy része a különböző tehetségkutatókból kerül ki. Ez egyrészt pozitív, mert így a tehetségek a szemünk előtt "nőnek fel", alakítanak ki saját stílust, viszont a negatív oldala, hogy ezek a "geciből kivakart" kiscsillagok hajlamosak az elkurvulásra. Így van ez mindenhol, nem csak Magyarországon. A szegény vidéki fiú/lány, persze, hogy azt fogja elénekelni, amiért fizetnek, még akkor is, ha szar. Ha szerencséje van, akkor azért fizetnek neki, amit szeret csinálni, de leggyakrabban ez nem így van. Megírják neki a tinglitangli zenét, írnak rá egy még annál is borzalmasabb szöveget, és klipet forgatnak hozzá.

És most mutatnék párat a magyar popipar friss terméséből:

Hien, a Megasztár X-edik fordulójának egzotikus szépsége. Bizony, csinos a pofija és még a hangja is jó. Egyetlen gyenge pontja, hogy fiatal, még nem talált rá a hangjára Szerintem, aki ilyen körülmények között nő majd fel (showbiz), valószínűleg sosem tud továbblépni erről a szintről. (figyeld a szöveget: "Nem mondd meg, van-e hab a kedvenc sütimen...")

Kustánczi Lia, arra nagyszerű példa, hogy valaki zenei képzettség, és jó hang nélkül is lehet híres, csupán a teste miatt. Miután modellként már megismertette magát, énekesi babérokra vágyott és ilyen testtel nem volt nehéz hozzá szponzorokat szerezni. Igényességről azt hiszem itt ne beszéljük.

 

Fekete Dávid szintén egy tehetségkutatóból került ki. Másoddikként végzett, így ő lett Magyarország második legjobb férfihangja 2008-ban. Tehetsége van, ez kitűnik, tényleg jó a hangja és még a szöveget is ő írta. Kihallatszik belőle, hogy inkább a musical-ek világát képviseli. A klippet viszont nem értem... Mi köze van a zenéhez? Ma már ez nem szempont.

SP, igazából nem tudom, miért énekel. Nem büszkélkedhet igazán, feltűnően jó hanggal, se tánctudással. Az, hogy őt a magyar Justin Timberlake-nek nevezzük, erős túlzás. Nem tudom, hogyan lett híres, egyszercsak mindenki ismerte. "Berobbant." Berobbantották.

Persze a sort folytathatnánk a végtelenségig, de én itt befejezem. Ha valakit nagyon érdekel ez a téma, nézzen utána Bencsik Tamarának, Barbeenak, Lolának, Tóth Gabinak, Raminak, Kovácsovics Fruzsinának, etc.etc.

daire 6 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://holtag.blog.hu/api/trackback/id/tr841572408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Smeo 2009.12.05. 16:04:34

Fekete Dávidnak kollegiálisan üzenem, hogy 10 éve Magyarországon nem szerencsés úgy indítani egy dalt, hogy ÚJ ÉLET VÁR...mert ha nem vagy szintiboy akkor ez mármár koppintás. Vigyázz, mert Magdi anyus odaát is figyel! Köszönjünk Réka, ez tanulságos volt:D...

Basementman 2009.12.05. 19:08:28

Mint említettem nincs popzene Magyarországon. Aki ezt zenének hívja, az lehúzhatja magát. Nyugaton létezik az a dolog, hogy popzene. Majd ideér az is. 20-30 év késéssel.

Gabiván:) 2009.12.09. 19:43:47

Jó lett a cikk! Bár én tudatlan vagyok, mert itt a felét sem ismerem.:)

Gabi

Gabiván:) 2009.12.09. 19:55:43

Bár én úgy hallom, hogy azt mondja, " De mondd meg..."

Smeo 2010.01.12. 20:23:02

@Basementman: A szó amit keresel, a szociodiszkó:P Kis hazánkban ez a "pop"...
süti beállítások módosítása