Holtág

A kopasz énekesnő.

Hali!

A trükk az, hogy a téma nem zene. :)

Eugene Ionesco a XX. század eleji jelenség, az abszurd dráma egyik szülőatyja. 1949-ben írt egy darabot, melynek címe: A kopasz énekesnő.

Ionesco egy hánytatott sorsú román származású francia író, aki ebben a művében az angol kispolgárságot mutatja be. Ez azt hiszem önmagában elég abszurd, hátmég, ha...

Nem szeretnék hosszú sorokat bepötyögni a darabból, aki csak teheti olvassa el. Az egész kb. 40 oldal, egy felvonásos darab, 6 szereplővel, érthető, egyszerű nyelvezettel***, irtózatosan mély értelmű poénokal és olyan groteszk látásmóddal, ami felborít mindent, amit az ember egy színdarabról el tud képzelni. Muszáj mutatnom belőle, így képileg:

http://www.orkenyszinhaz.hu/program/kopaszvid.php

Hangsúlyoznom sem kell remélhetőleg, hogy ez a részletekből összevágott videó nem ad vissza túl sokat a darabból, ráadásul ez az előadás eléggé klasszikus formában közelíti meg a darabot, csak a szöveg adja vissza az abszurditást. Ha van 8-10 szabad percetek nézzétek meg, ha van fél órátok olvassátok el. A mű amúgy Európa Diákkönyvtáros verzióban is megjelent, minden könyvtárban megvan.

Kis írásos részlet (muszáj):

TŰZOLTÓ Egyszer egy fiatal borjú sok üvegszilánkot evett. Ettől aztán megellett és világra hozott egy tehenet. De mivel a borjú fiú volt, a tehén nem hívhatta mamának. Apának se szólíthatta, mert a borjú túlságosan fiatal volt. A borjú tehát kénytelen-kelletlen megnősült, s a városházán, az akkori szokás szerint mind a kettejüknek alaposan odapörköltek.

MR. SMITH Így lett belőlük pörkölt.

MR. MARTIN Sok fűszerrel.

TŰZOLTÓ Ismeri a történetet?

MRS. SMITH Minden újság tele volt vele.

MRS. MARTIN Nem messze tőlünk történt.

Ilyen. És még ilyenebb. Olvassátok.

*** Érdekesség: Ionesco nem beszélt jól angolul, így a mű bizonyos részein egy angol nyelvtankönyv példamondatai alapján írt, pl: "Ma nem ettél sokat. Én többet ettem, mint Te. Te is kétszer szedtél, de én másodszorra többet..." Stb.. Ez sem rossz humorforrás a darabban.

 

Zenede: Dave Matthews Band

Méltatlanul ismeretlenek a nagy kacsaúsztató felénkeső oldalán. Pedig iszonyat kemény zenét játszanak.

Ez még Matrix filmzene is volt.

When the World ends.

 

Ezt a klippet pedig minden boldog lelkületű embernek ajánlom, szerintem lélekmelengetően vidám:

Everyday. ( Ez sajna nem embeddelhető.)

https://www.youtube.com/watch?v=iRpgwgVwCVA&feature=fvst

 

Majd egyszer az is megtörténik, hogy írok valamiről.

Puszi, Pacsi, Pááá!

Basementman 1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://holtag.blog.hu/api/trackback/id/tr251464318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása